Tuesday, March 3, 2015

M 126 SULTAN MELAKA? FAKTA ATAU AUTA?

Image result for assalamualaikum jawi
.
SULTAN MELAKA?

Tiada ribut tiada angin. Siapa yang membawa kes ke Mahkamah Antarabangsa, Siapa yang mewakili 'Sultan' siapa yang mewakili Kerajaan Malaysia, tetiba ada keputusan dan deklarasi? FAKTA atau AUTA?

Sejarah tidak pernah terhenti ia terus bertambah. Sejarah tidak seperti Geografi yang sentiasa berubah.

Kalau dalam zaman dulu-dulu seseorang yang merasakan dia layak memerintah, dia akan menyerang dan menakluki negara yang diidaminya. Atau sekiranya salah seorang pegawai Kerajaan yang merasakan dirinya amat berpengaruh dan mempunyai kekuatan dia menggulingkan Raja yang sedang memerintah secara kekerasan atau peperangan. Pada zaman itu kekuatan adalah kekuasaan. Dalam dunia moden ini (khususnya selepas Perang Dunia II) penguasaan melalui peperangan (menyerang wilayah/negara lain) adalah menyalahi undang-undang antarabangsa (PBB atau UNO). Namun ia masih berlaku juga seperti apa yang berlaku kepada Negara Palestin (ditawan oleh Israel), Vietnam Selatan (ditwan oleh Vietnam Utara/Vietcong).

Bagaimanapun, peperangan antara wilayah dalam satu Negara, atau peperangan antara tentera Kerajaan dengan puak pemisah dalam sesebuah  Negara masih berlaku dari semasa ke semasa. Seperti yang berlaku di Sudan, Indonesia dan sebahagian besar Negara di benua Afrika. Beberapa buah Negara baru diwujudkan dalam abad ke 20 dan 21 hasil dari pemberontakan seperti Bangladesah, Timor Leste dan Republik Sudan Selatan.

Begitu juga dengan pengambilan-alih kuasa melalui rampasan kuasa atau kudeta (coupe-de tate). Masih berlaku di mana-mana negara di dunia ini terutama di benua Afrika dan Amerika Latin. Tetapi sebahagian besar peralihan kuasa pemerintahan adalah melalui pilihanraya.

Apabila bermulanya zaman colonialisme oleh kuasa barat di Asia, Afrika dan Amerika Latin dalam abad ke 18 hingga 20, banyak perubahan sempadan wilayah dan juga perubahan kedudukan seseorang Raja atau Pemerintah adalah di bawah percaturan penjajah. Mereka boleh berbuat apa sahaja mengikut cara mereka sehingga negara tersebut mencapai kemerdekaan.

Itu cerita penggulingan atau rampasan kuasa. Tetapi isu seseorang yang tiba-tiba merasakan dirinya layak dan menuntut untuk diberikan sebuah Kerajaan Pemerintahan belum pernah berlaku. Walaupun pernah suatu ketika dulu (akhir tahun 1980an) terdapat kes individu yang menuntut takhta negeri, ianya lenyap begitu sahaja. Institusi beraja di negara ini masih belum tergugat.

Beberapa kesultanan didalam negara Republik Indonesia sekarang hanya tinggal nama sahaja, walauketurunan mereka masih wujud tapi tiada kuasa dan wilayah. Contoh Kesultanan Mataram, Acheh, Makasar, Kartasura, Surakarta dan Yokyakarta. Tidak berlaku tuntutan untuk mereka kembali memerintah wilayah mereka sebagaimana waktu sebelum dijajah Belanda (Holland).

Di Malaysia sebelum ini Malaya beberapa orang Sultan diturunkan takhta oleh penjajah Inggeris dan juga Jepun seperti yang berlaku di Perlis, Perak, Terengganu dan Selangor. Raja atau Sultan yang bertakhta semasa Malaya mencapai kemerdekaan yang diiktiraf sebagai Raja/Sultan yang sah di sisi undang-undang. Kalau kita membaca blog-blog, ramai sekali bloggers yang begitu berani mengkritik institusi Raja atau keperibadian/kelakuan Raja-raja itu sendiri. Malah ada bloggers yang begitu berani mempersoalkan kedudukan atau kesahan seseorang Sultan itu bertakhta di singgahsananya.

Berlaku juga wilayah milik Sultan Brunai di Sarawak dan pemilikan Sabah oleh Sultan Sulu. namun semuanya tidak lagi diiktiraf di peringkat antarabangsa apabila kemerdekaan telah dipersetujui.

Jika berlaku tuntutan mewujudkan sesebuah negara yang berjaya memisahkan diri atau menyatukan diri adalah berasaskan pungutan suara (referendum) dan juga persetujuan negara itu sendiri untuk berlaku pemisahan itu seperti apa yang berlaku kepada Singapura (merdeka dari Malaysia),Timur Leste (merdeka dari Indonesia), Eriteria (merdeka dari Ethiopia), perpisahan Czech dan Slovakia (asalnya negara Czechoslovakia) dan Sudan Selatan (merdeka dari Sudan). Begitu juga dengan perpecahan dan kemerdekaan negara-negara Kesatuan Soviet Rusia pada tahun 1991 dan perpecahan Yugoslavia (1992).

Berlaku juga gabungan negara dalam zaman moden ini seperti penyatuan semula Jerman Barat dan Jerman Timur dalam tahun 1990.

Isu tuntutan takhta Sultan Melaka oleh individu yang mengaku menerima watikah dari Mahkamah Antarabangsa hanya bakal menjadi satu bahan cerita kedai kopi dan akhbar-akhbar sahaja. Tidak pernah (atau tidak pasti) sama ada sebelum ini Mahkamah Antarabagsa pernah mencampuri urusan domestik sesebuah negara. Kalau ini berlaku pastinya Mohamed Mossi telah lama menuntut kebenaran di Mahkamah tersebut.

Malah dalam blognya http://sultanperakke35.blogspot.com/  Noor Jan Shah juga mengisytiharkan diri sebagai Sultan Perak yang baru (ke 35). Dengan memaparkan salasilah kesultanan Perak yang  menurunkan Sultan Azlan Shah (Sultan Perak sekarang) dari tahta Perak dengan serta merta.

Kembali kepada isu tuntutan takhta Kesultanan Melaka oleh individu yang mengggelarkan dirinya sebagai DYMM Tuanku Noor Jan Shah ini,sama-samalah kita tunggu perkembangan selanjutnya. 
.


Mahkamah Antarabangsa Iktiraf  Sultan Melaka? 
.
Seorang individu yang mendakwa dirinya Sultan Melaka berjaya mendapat pengiktirafan daripada Mahkamah Agong Antarabangsa (ICJ) mengenai tuntutannya menduduki takhta raja di negeri Hang Tuah itu.Dalam satu kenyataannya hari ini, individu yang mahu dirinya digelar Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Almarhum Yam Raja Tuah itu memaparkan surat daripada mahkamah tersebut di laman Facebooknya.

Dalam statusnya menyebut;

”Adalah dengan ini, Beta DYMM Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Almarhum Yam Raja Tuah Shah bersyukur ke hadrat ilahi kerana dengan izinnya beta telah berjaya mendapat pengiktirafan dari Mahkamah Agong Antarabangsa tentang tuntutan Beta sebagai Sultan Melaka,”


Menurutnya, beliau akan mengadakan sidang media khas untuk memaklumkan perkara itu kepada umum tidak lama lagi. Salinan surat daripada mahkamah antarabangsa (gambar bawah) itu diterima pada 25 Disember lalu.

Beberapa tahun lepas, Raja Noor Jan telah menggemparkan negara apabila menuntut untuk menjadi Sultan Melaka kerana mendakwa beliau merupakan keturunan sultan di negeri itu yang sah berdasarkan salasilah yang dimilikinya.

Menetap di Gombak, beliau dan pengikut-pengikutnya juga telah ‘mendapatkan semula’ beberapa peralatan kebesaran negeri Melaka termasuk Keris Taming Sari melalui upacara di pesisir Sungai Melaka.

Tuntutannya bagaimanapun tidak diiktiraf oleh pihak kerajaan kerana salasilah keturunan yang didakwanya itu sudah terputus kira-kira 600 tahun dan sukar dibuktikan kesahihannya.
Melaka pada zaman dahulu merupakan Empayar Kerajaan Melayu tetapi kesinambungannya terputus selepas ditakluki penjajah dan kini mempunyai Yang Dipertua Negeri Melaka, Tan Sri Khalil Yaakob.
 
 
 
 


Sumber: MalaysiaGazette

http://www.kl-today.com/2014/01/mahkamah-dunia-iktiraf-sultan-melaka/
.
BERITA-BERITA SEBELUM INI
.
Raja Noor Jan Shah dakwa diri Sultan Melaka 
Oleh NAZERI NONG SAMAH 

KUALA LUMPUR 14 Nov 2006. - Mungkinkah akan tercipta sejarah baru negara apabila Melaka akan kembali mempunyai Sultan selepas kejatuhan kesultanan Melayunya 477 tahun lalu? 

Ini kerana seorang lelaki yang mendakwa sebagai waris kesultanan Melayu Melaka, Raja Noor Jan Shah Raja Tuah telah melakukan istiadat Penganugerahan Watikah Gelar Adat Kesultanan Melaka Ke-44 di Dewan Pusat Komuniti Taman Melati, Gombak, dekat sini, malam tadi. 

Melalui istiadat itu, Raja Noor Jan Shah mendakwa beliau sebagai Sultan Melaka yang ke-44 dengan membawa gelaran Sultan Ahmad Shah. 

Sementara itu Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim menolak kemungkinan untuk memberi pengiktirafan kepada mana-mana pihak yang mahu mengembalikan semula takhta Kesultanan Melaka. 

Kata menteri itu, pada perkiraan beliau adalah sukar untuk pihak yang mendakwa itu membuktikan kesahihan tuntutan mereka. 

Raja Noor Jan mendakwa, beliau adalah keturunan Sultan Melaka, Sultan Mahmud Shah (1488-1511). 

Menurut Datuk Kurnia Setia, Datuk Ab. Latiff Daud yang menjalankan `tugas-tugas khas diraja' itu, kemunculan semula takhta kesultanan Melaka adalah satu perkara yang serius. 

Dakwanya, perkara itu telah diperhalusi ke Persidangan Majlis Raja-Raja Melayu sebelum ini yang tidak dihebahkan kepada umum. 

Beliau memberitahu demikian kepada Utusan Malaysia pada istiadat tersebut di sini malam tadi. 

Ab. Latiff berkata, Sultan Mahmud mempunyai putera bernama Sultan Muzzaffar Shah I yang memerintah negeri Perak (1528-1549) sehingga kepada Sultan Perak Ke-22, Sultan Abdullah Muhamad Shah I Marhum Durian Sebatang (1851-1857) dan dari keturunan inilah munculnya Sultan Ahmad Shah Ke-44 yang bakal menjadi Sultan Melaka itu. 

Ab. Latiff mendakwa, pihak Arkib Negara juga telah mengiktiraf salasilah Sultan Ahmad Shah ini adalah yang benar-benar berhak menduduki takhta setelah menjalani kajian selama tujuh tahun. 

"Zaman pusaka Kerajaan Melaka, Sultan Ahmad Shah ini bermula dengan istiadat pertama sebelum ini pada 30 Oktober lalu,'' katanya.

.

ARKIB : 01/08/2010

Kisah 'Sultan Melaka'

Awang selalu tertanya-tanya apa kesudahannya kisah seorang usahawan Raja Noor Jan Shah dari Gombak, Selangor yang mengisytiharkan dirinya pewaris takhta Sultan Melaka.

Sejak kali pertama membuat dakwaan itu sambil menuntut takhta pada November 2005, ada sahaja perkembangan mengenai beliau. Noor Jan tidak pernah kendur walaupun dakwaannya dinafikan oleh banyak pihak termasuk kerajaan negeri Melaka dan Raja Ali Raja Amran, seorang waris Sultan Abdullah Mohamad 1.

Dari semasa ke semasa, ada sahaja dakwaan beliau yang kononnya berkisar kepada bukti salasilah dan nasab keturunan Sultan Mahmud Shah. Antaranya beliau mendakwa memiliki keris Taming Sari, tongkat Lang Buana yang dikatakan mempunyai kuasa sakti dan beberapa lagi alat kebesaran warisan asal Sultan Melaka.

Ramai masih ingat bagaimana beliau mengadakan acara pertabalan penuh istiadat di dewan serbaguna tidak lama dulu, yang mengundang perhatian besar masyarakat. Tetapi awal-awal lagi ramai yang ragu malah tidak kurang yang menjadikannya bahan jenaka.

Kini Noor Jan dan para pembantunya termasuk ada yang digelar Tengku Bendahara beroperasi di sebuah rumah kedai yang dinamakan Balai Seri Melaka. Sebenarnya Awang sudah tidak larat geleng kepala bercakap fasal hal ini.

Terbaru, usahawan itu buat hal lagi. Beliau menganugerahkan gelaran Datuk Seri Paduka Mahkota kepada pengarah sebuah syarikat hartanah global pada satu majlis di Puchong. Khabarnya, 150 pelabur asing termasuk dari China, Taiwan dan Vietnam hadir pada majlis tersebut.

Akhbar Kosmo! turut melaporkan bagaimana sebuah kereta Rolls Royce sewa yang tertera namanya, Noor Jan dijadikan gimik pada majlis itu bagi menarik perhatian para pelabur. Apa reaksi beliau? ''Nama saya di depan dan belakang kereta itu hanya bermaksud menggahkan Sultan Melaka, apa salahnya," demikian pengakuan Noor Jan. Polis kemudian mengesahkan kereta itu yang dimiliki oleh sebuah syarikat kereta terpakai menggunakan nombor pendaftaran palsu dan tidak mempunyai cukai jalan.
Awang sengaja paparkan hal ini kerana merasakan kerajaan dan pihak berkuasa tidak menangani isu Noor Jan dengan tegas dan berkesan. Kita tidak boleh membenarkan persekitaran yang mengelirukan masyarakat. Dalam kita menghormati hak individu dan kebebasan, kes Noor Jan juga perlu dilihat daripada aspek kedaulatan dan kemuliaan institusi raja di negara ini. Tindak-tanduk beliau boleh ditafsir sebagai memperlekehkan institusi raja yang perlu dipertahankan sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan.


Bagaimana keadaannya jika beberapa lagi individu tampil membuat tuntutan yang sama dan melakukan tindak-tanduk sebagaimana Noor Jan? Awang percaya jika kerajaan terus berdiam, banyak lagi perkara pelik dan mengelirukan boleh terjadi angkara kisah Noor Jan. Dalam kita ketawa dan sinis kepada keghairahan beliau untuk menjadi Sultan Melaka, sesiapapun tidak harus mengambil mudah. Belajarlah daripada kelalaian kita dalam isu pemimpin Al Arqam, Ustaz Ashaari Muhammad, Ayah Pin dan Nor Azami Ghazali yang akhirnya berjaya membina ketaksuban di kalangan sebahagian kecil rakyat negara ini, Noor Jan juga berkeupayaan ke arah itu. Sekarang pun, beliau sudah mempunyai kumpulan pengikutnya sendiri yang memanggil beliau tuanku. Renungkan.
.

 
 


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0801&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_05.htm#ixzz2pPSmbQfz
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Ahad, 3 Jun 2012
RAJA NOOR JAN SHAH 
SEBAGAI SULTAN PERAK ke 35 DAN SULTAN MELAKA ke 44 YANG SAH
RAJA KESULTANAN MELAKA DARUL ISLAM
Muncul Secara Rasmi 13 November 2005
SALASILAH BERNASAB DAN KETURUNAN
RAJA KESULTANAN MELAKA KE-44
D.Y.M.M. PADUKA SERI SULTAN AHMAD SHAH

(Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Al-Marhum Y.A.M. Raja Tuah Shah)
‘‘RAJA YANG HILANG KINI MUNCUL KEMBALI SETELAH 477 TAHUN’’

Sesungguhnya warta ini amat perlu bagi mengiringi istiadat penganugerahan watikah gelar adat pusaka melayang (dari nenek moyang turun temurun) kali pertama setelah 477 tahun tidak dapat dijalankan kerana raja yang hilang tidak dapat dicari, tetapi kini dengan kehendak Allah telah muncul kembali waris keturunan Kesultanan Melaka yang benar-benar berhak. Lebih-lebih lagi kemunculan Tuanku adalah beserta munculnya kembali barang-barang pusaka kebesaran kerajaan Melaka.  Sesungguhnya watikah gelar adat ini menandakan bermulanya tugas menjunjung pusaka waris bergilir dan menjunjung pusaka melayang dari nenek moyang, yang diwariskan turun-temurun dari salasilah melalui wasiat dan amanah yang dijunjung sambung bersambung.

 
 

Kehilangan waris kesultanan Melaka adalah mulai dari tarikh kemangkatan D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Ahmad Shah, Sultan Melaka ke-9 (TM 1516-1528). Namun dengan kehendak dan izin Allah maka kini muncullah kembali Raja Melaka dengan satu wadah mengembalikan kegembilangan kesultanan Melaka. Kemunculan ini begitu jelas dengan empat bukti dan fakta berikut:

i) Kemunculan Baginda Tuanku bukanlah seorang diri tetapi berserta lengkap dengan Keluarga Diraja dan waris Kesultanan Melaka yang masing-masing akan menjunjung pusaka turun temurun.

ii) Bersama Tuanku juga dapat dizahirkan barang-barang kebesaran kerajaan Melaka yang Tuanku warisi iaitu dua bilah keris, satu disandang dan satu lagi tersisip dipinggang, sebentuk pending Diraja, anak keris perak emas, sepasang bunga hati di kiri dan kanan, sekuntum bunga mawar berbatu jed biru hijau hadiah daripada Seri Maharaja Cina, sepasang burung merak pipit di atas belakang destar. Kesemua perhiasan ini adalah hiasan destar tuanku. Selain itu, barang-barang kebesaran untuk kegunaan permaisuri tuanku seperti mahkota dan buah kalong sebagai alat kebesaran kesultana Melaka yang diwariskan oleh Al-marhum Y.A.M. Raja Tuah Shah semasa hayatnya bersambung kepada Tuanku.

iii) Pemaparan jelas, terperinci dan tepat mengenai salasilah nasab dan keturunan tuanku bermula dari seawal-awalnya hingga terkini. Keturunan tuanku bermula dari Baginda Raja Seri Rama Wira Kerma, Raja Iskandar Zulkarnain, Raja Suran Sang Sapurba, Sultan Mansur Shah hingga kepada Sultan Ahmad Shah, Sultan Melaka ke-9. Kemudian dengan bukti salasilah keluarga tuanku yang bersambung bereterusan melalui Sultan Muzaffar Shah (Marhum Tanah Abang), Sultan Perak Pertama bersambungan sehingga Sultan Abdullah Muhammad Shah (1) – (Marhum Durian Sebatang) iaitu Sultan Perak ke-22 (TM 1851 – 1857)

iv) Seterusnya walaupun salasilah Kesultanan Melaka terputus sementara oleh peristiwa perebutan kuasa oleh Raja Ngah Jaafar Putera Raja Ahmad Ibni Al-Marhum Sultan Abdul Malik Mansur Shah yang kemudian menjadi Sultan Perak bergelar Sultan Ja’afar Muazam Shah (Marhum Waliullah), Sultan Perak ke-23 (TM 1857 – 1865) sehinggalah kepada Sultan Perak ke-34 yang ada sekarang iaitu sultan Azlan Shah. Namun begitu, tuanku tetap dapat menegakkan kebenaran dan hak untuk menerima dan meneruskan kembali takhta kerajaan Malaka seperti yang diriwayatkan secara sambung bersambung.


Berikut adalah warta salasilah, nasab dan keturunan tuanku secara penuh, ringkas, jelas dan tepat. Tuanku berasal dari keturunan, nasab dan salasilah berikut:-
i) Raja Seri Rama Wira Kerma – Raja Pertama Kerajaan Gangga Negara Beruas iaitu raja dari keturunan kerajaan Rom. Kerajaan ini menghasilkan Bija Negara, Bija Mentera dan Mentera Benih.

ii) Keturunan disambung pula oleh Baginda Dasia Raja Paduka Seri Maharaja kemudian Raja Iskandar dari Macadunia.

iii) Ini diikuti rentetan raja-raja keturunan baginda hingga sampai kepada Raja Suran, iaitu Raja sekelian manusia timur dan barat. Raja Suran ini meninggalkan tiga (3) orang putera zuriatnya untuk memerintah dunia sebelah sini. Seorang daripadanya ialah Sang Nila Utama.

iv) Dari Sang Nila Utama inilah nanti bermulanya asal usul nenek moyang tuanku iaitu Raja-raja Melayu Malaka. Ini kerana Baginda Dirajakan menjadi Raja Palembang bergelar Sang Sapurba (dalam  sejarah Melayu) dan Sri Tri Buana (dalam Sulatus Sulatin). Di dalam negeri Palembang Baginda bersemanyam di Kota Mahligai Lang-lang Buana. Baginda memperisterikan anak Demang Lebar Daun Wan Senderi namanya setelah *** Berwaadat *** dari Palembang baginda mengembara dan membuka Temasik (Singapura) – TM 1133 – 1160.

v) Kerajaan Sang Sapurba di Temasik diwarisi oleh 4 orang raja keturunannya iaitu Raja Kecil Besar (Paduka Seri Pikrama Wira) TM 1160 – 1200, Raja Muda (Seri Wira Kerma) – TM 1200 – 1228, Demia Raja (Paduka Seri Maharaja) TM 1228 – 1254 dan akhirnya Raja Iskandar – TM 1254 – 1292.

vi) Disebabkan negeri alah oleh musuh Raja Majapahit, maka Raja Iskandar terpaksa menyeberang Selat Teberau menyelamatkan diri. Setelah mengembara akhirnya membuka Negeri Malaka. Di Melaka Raja Iskandar (Raja Parameswara Iskandar Shah) memerintah antara TM 1392 – 1414, baginda mula memeluk Islam sekitar tahun 1400 masihi.

vii) Untuk memudahkan pembaca, peneliti dan masyarakat umum memahami salasilah jurai keturunan Raja Malaka, maka izinkanlah warta ini menjelaskannya dalam empat tahap.

Tahap pertama :- Dari Raja Parameswara Iskandar Shah, Raja Melaka Pertama hingga Sultan Mahmud Shah, Raja Melaka ke-8 secara ringkas ialah:

a) Raja Parameswara Iskandar Shah (TM 1392 – 1414)
b) Sultan Megat Iskandar Shah (TM 1414 – 1424)
c) Sultan Muhammad Shah (TM 1424 – 1444)
d) Sultan Abu Syahid (TM 1445 – 1446)
e) Sultan Muzaffar Shah (TM 1446 – 1458)
f) Sultan Mansur Shah (TM 1458 – 1477)
g) Sultan Alaudin Riayat Shah (TM 1477 – 1488)
h) Sultan Mahmud Shah (TM 1488 – 1511)

Tahap kedua :- Tahap Sultan Ahmad Shah, Raja Melaka ke-9 (Mangkat di Bentan) Baginda adalah Putera Sultan Mahmud Shah dari Isteri kedua Onang Kening (1516-1528)

Tahap ketiga :- Kesinambungan keturunan Raja Malaka ke Negeri Perak. Keturunan bermula dari Sultan Muzaffar Shah (1) iaitu Sultan Melaka ke- 10 (Sultan Perak Pertama) TM 1528 – 1549 sehingga Sultan Azlan Shah, keturunan Sultan Malaka ke-43 (Sultan Perak ke-34), secara ringkasnya kita senaraikan seperti berikut:

Sultan Perak Pertama ialah Sultan Muzaffar Shah (1) – TM 1528 – 1549 (Marhum Tanah Abang). Baginda adalah Putera Sultan Mahmud Shah, Sultan ke-8 terakhir Malaka ( 1488 – 1511 ) dari isteri pertamanya Tun Kecil anak Tun Bendahara. Dari Sultan Perak Pertama ini bersambungan atau berantaian sehingga Sultan Perak Ke- 22 iaitu Sultan Abdullah Muhammad Shah (1) Marhum Durian Sebatang (TM 1851-1857). Dari keturunan baginda inilah nanti munculnya nasab, keturunan Tuanku Sultan Melaka ke-44.

Semasa Sultan Perak ke-22 ini bertakhta pada tahun 1856 rampasan kuasa oleh Raja Ngah Ja’afar yang memerangi dan menewaskan sultan tersebut. Raja Ngah Ja’afar mengangkat dirinya sendiri menjadi sultan setelah D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Abdullah Muhammad Shah (1) (Sultan Perak Ke-22) meninggalkan istana.  Raja Ngah Ja’afar menjadi Sultan Ke-23 dengan menggunakan gelaran Sultan Ja’afar Muazam Shah (Marhum Waliullah) – TM 1857 – 1865. Bermula daripada keturunan Sultan Perak ke-23 inilah terus berlanjutan sehingga kepada Sultan Perak ke-34, yang ada pada hari ini iaitu Sultan Azlan Shah yang mula menaiki takhta pada 03 Februari 1984.

Tahap keempat :- Ia boleh dipanggil zaman pusaka melayang wasiat bersambungan kerajaan Melaka atau zaman D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Ahmad Shah @ Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Al-Marhum Y.A.M. Raja Tuah Shah, Sultan Melaka ke – 44 waris mutakhir menjunjung daulat.

Tuanku adalah keturunan ke-48 daripada Raja Termasik Pertama, Sang Nila Utama dan Raja ke-52 jika ia dikira dari Raja Seri Rama Wira Kerma, Raja Pertama Kerajaan Gangga Negara Bruas. 

D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Ahmad Shah @ Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Al-Marhum Y.A.M. Raja Tuah Shah Ibni Al-Marhum Y.A.M. Raja Muhammad Lajin Shah Ibni Al-Marhum Y.A.M. Raja Alang Abdul Rahman Shah Ibni Al-Marhum Paduka Seri Sultan Abdullah

Muhammad Shah (1) iaitu Marhum Durian Sebatang, Sultan Perak ke-22 (Tahun 1851-1857) Maka dengan kehendak Allah setelah genap 100 tahun selepas kemangkatan baginda pada tahun 1957 lahirlah generasi warisannya yang dinamakan Raja Noor Jan Shah Ibni Al-Marhum Yang Amat Mulia Raja Tuah Shah yang kini memegang gelaran Sultan Ahmad Shah Sultan Melaka ke-44 dengan mengikut wasiat dan amanah turun-temurun seperti madah Puisi berikut.

DIANJAK TAK AKAN LAYU,
DIALIH TAK AKAN MATI, TAKKAN HILANG,
RAJA MALAKA MUNCUL KEMBALI,
PUSAKA DIJUNJUNG DAULAT PUN TIBA,
MEMOHON RESTU DAN RAHMAT DARI ILAHI,
DEMI AGAMA, BANGSA DAN NEGARA
IBARAT KATA LAKSAMANA HANG TUAH,

TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA
HILANGNYA RAJA MALAKA BUKANNYA
HILANG BEGITU SAHAJA,

HILANGNYA AKAN MUNCUL
KEMBALI BERSAMA KETURUNANNYA”.

WABILLAHHI TAUFIK WALHIDAYAH… WASSALAM…

ADALAH BETA : D.Y.M.M. TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI AL-MARHUM Y.A.M. RAJA TUAH SHAH Pewaris DYMM Sultan Abdullah Muhammad Shah (1) (Marhum Durian Sebatang) Sultan Perak Ke-22 (1851-1857)).,S.A.S. (Selangor Darul Ehsan).,D.K.T. (Darjah Kerabat Tertinggi Kanjeng Pangeran Adipati Yang Membawa Gelaran : Pangeran Sentana).,D.K. (Darjah Kerabat Karaton Surakarta Hadiningrat).


WELCOME TO "SULTAN MELAKA DARUL ISLAM" OFFICIAL WEBSITE :
.
http://sultanperakke35.blogspot.com/
.

Sultan Melaka Di Tangkap

Jasin (17 Januari 2014): Lelaki yang mendakwa dirinya sebagai `Sultan Melaka’ Noor Jan Tuah, 56, ditahan polis ketika cuba menaiki feri untuk ke Pulau Besar, pagi tadi bagi membantu siasatan berhubung dakwaan menganjurkan beberapa majlis penganugerahan pingat, bintang dan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf. 

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka Asisten Komisioner Raja Sharom Raja Abdullah berkata, tangkapan itu dibuat di Jeti Anjung Batu, Serkam, di sini, kira-kira jam 10.50 pagi tadi. 

Beliau berkata, penahanan dibuat mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan, selepas pihak polis Melaka menerima lapan laporan dibuat individu dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

"Polis membuat tangkapan selepas menerima beberapa aduan daripada individu dan NGO yang tidak berpuas hati serta gusar atas tuntutan penama Noor Jan Tuah untuk mengiktiraf dirinya sebagai Sultan Melaka.

Penduduk Melaka berasa curiga mengenai kebenaran dakwaan itu terutama selepas penyebaran video di YouTube seolah-olah menghina kerajaan yang sedia wujud di Melaka," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Melaka Tengah, di sini, semalam. Ketika tangkapan dibuat, Noor Jan berada di Jeti Anjung Batu untuk menaiki feri ke Pulau Besar bagi menghadiri satu upacara perayaan dan penyembelihan kambing.

Noor Jan dilaporkan memberi kerjasama ketika tangkapan dibuat dan polis menasihatkan supaya pengikutnya tidak bimbang kerana lelaki itu selamat dan polis hanya melakukan proses siasatan.

Difahamkan, kira-kira 50 pengikut Noor Jan turut serta dalam perjalanan ke Pulau Besar dipercayai untuk menghadiri majlis itu bagaimanapun polis tidak menahan mana-mana pengikut terbabit.

Foto

Pada 8 Januari lalu, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron menjelaskan Kerajaan Negeri Melaka menolak tuntutan Raja Noor Jan Shah untuk diiktiraf sebagai 'Sultan Melaka' dan menegaskan kerajaan negeri hanya mengiktiraf pingat, bintang dan darjah kebesaran diberikan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob.

http://www.hmetro.com.my/articles/SultanMelaka__8217_ditangkappolis/MA/Article

No comments:

Post a Comment